Asiaa kahvittelusta

Blogi

  

 • Kahvin paahtoasteet - tätä ne tarkoittavat

  Mikä on paahtoaste?

  Kahvit luokitellaan yleensä kolmeen paahtoasteeseen - vaalea-, keski- ja tummapaahtoiseen. Kahvin tummuus riippuu juuri siitä, miten pitkään ja kuinka korkeassa lämpötilassa kahvia on paahdettu. Mitä pidempään papua paahdetaan, sitä suuremmaksi se laajenee. Ja samalla papu kevenee ja tästä syystä tummapaahtoiset kahvit ovat vaaleampia kahveja kevyempiä.

  Paahtoaste on olennainen asia kahvin eri makujen aikaansaamiseksi. Kahvin makuun toki vaikuttaa myös kahvilaatu sekä paahtotapa.

  Paahtoasteiden mukaisesti vaalea kahvi on maultaan hapokkaampi ja tummat kahvit taas karvaampia. Tumma kahvi on siis hellempi herkkävatsaisille. Vaaleat kahvit ovat monipuolisempia ja niissä pystyy maistamaan erilaisia makuvivahteita tummapaahtoisia kahveja herkemmin. Tummapaahtoiset kahvit taas ovat täyteläisiä ja voimakkaamman makuisia. 

  Jos pitää "vahvasta" kahvista, ei siis kannata käyttää vaaleapaahtoista kahvia runsaalla annostelulla keittimeen. Vaalean kahvin kitkerä maku vain voimistuu ja kahvista ei tule miellyttävän makuista. Vahvan kahvin ystävän kannattaa siis suosia keski- tai tummapaahtoisia kahvilaatuja.

  Näiden perinteisten kolmen paahtoasteen lisäksi on toki myös näiden väliltä olevia paahtoasteita. Lisäksi on myös espressopaahto sekä ranskalainen paahto!

  Espressopaahto ei tarkoita hyvin tummaa paahtoa, vaan paahto saattaa olla myös vaalea. Tässä paahtotyypissä pavut paahdetaan uuttomenetelmälle sopivaksi ja pyritään matalahappoisempaan laatuun kuin suodatinpaahdossa. Ranskalainen paahto on todella tumma ja paahtomenetelmässä kahvissa olevat öljyt alkavat pyrkiä pavun pintaan. Näin käsitellyssä kahvissa voimakkaita hedelmäisiä aromeja ei ole enää maistettavissa.

  Vaalea paahto - sitrusmainen, hedelmäinen, hapokkuus korostuu

  Keskipaahto - tasapainoinen hapokkuus ja makeuden ja täyteläisyyden suhde

  Tummapaahto - hapokkuus vähenee, täyteläisyys lisääntyy

  Espressopaahto - kahvilaadusta riippuen maku on keskipaahdosta aina hyvin tummaan paahtoon

  Ranskalainen paahto - voimakaspaahteinen, matalahappoinen, tumman suklaan kitkerä maku korostuu

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi:
 
 
 
 

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää kahvilaaduistamme? Oletko kiinnostunut oman brändikahvinne myymisestä osana hyvää tarkoitusta? Haluatko lisätietoja kahvipaahtimosta tai kahvilaatujen valmistamisesta? Mitä tahansa haluat tietääkään, ota yhteyttä, kysy lisää tai anna palautetta!

Hyvänmielen kahvi Instagramissa